Vi ved efterhånden alle sammen, at solcreme er et must særligt om sommeren. Men hvordan er det nu lige med de solfiltre? Skal jeg vælge kemisk eller fysisk? Hvad betyder det egentlig at solcremen er vandfast? Og hvad vil det sige at en solcreme er SPF30? Vi har forsøgt at dykke lidt ned i det og give jer svar på nogle af de spørgsmål I (og vi) kunne have om solcreme.
Hvordan virker solcreme, og hvad er et solfilter
Solcreme beskytter dig mod solens skadelige stråler, ved at bortfiltrere en del af UV-strålingen. En god solcreme beskytter både mod UVA og UVB stråler. Det er solfiltret i solcremen der beskytter din hud. Solfiltre kan enten være et fysisk- eller et kemisk solfilter. Det fysiske solfilter lægger sig som et hvidligt lag på huden og reflekterer solens stråling, det kemiske trænger ind i huden og absorbere de ultraviolette stråler, som de via en kemisk proces omdanner til varme, der sendes ud i luften gennem huden.
Men uanset hvor meget solcreme du tager på, vil en mindre del af strålingen altid trænge ind i huden.
Fysisk vs. kemisk solfilter
Fysiske solfiltre kaldes også mineralske filtre, efterlader som sagt et hvidligt lag på huden og kan være lidt mere bøvlede at få smurt ud. Der findes kun 2 godkendte fysiske UV-filtre, nemlig zinkoxid og titaniumdioxid.
Kemiske solfiltre kaldes også organisk solfiltre, og de kan ikke ses på huden. Der findes kun disse 4 godkendte kemiske solfiltre:
Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyltriazine, Diethylhexyl butamido triazone, Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate og Ethylhexyl triazone.
Hvert solfilter har sine egenskaber, og derfor vil du også finde en blanding af filtrene i din solcreme, ellers kan man ikke opnå en ordentlig beskyttelse, og jo højere solfaktor jo flere af filtrene vil du støde på.
Hvorvidt du skal vælge en solcreme med kemisk eller fysisk filter, eller måske en blanding, det er en smagssag. Begge dele beskytter lige godt!
UVA /UVB
Solens stråler består af flere typer stråler, synlige og usynlige. Sollyset kan vi se, men vi kan ikke se den varme infrarøde stråling, eller UV-strålerne. UV-stråling består af både UVA, UVB og UVC-stråler. UVC-stråler hører vi ikke så meget om, da de bliver stoppet af ozonlaget, det er kun UVA og UVB der når jorden.
UVA strålerne udgør 95% af de ultraviolette stråler der rammer jorden, og de findes hele året. UVA giver ikke solskoldninger, men de ælder huden og kan ødelægge hudens DNA.
UVB udgår de sidste 5% af de ultraviolette stråler. De kan trænge igennem overhuden og det er UVB der gør dig solbrændt, men også solskoldet.
UV-indekset
UV-indekset beskriver hvor meget af solens UV-stråling der er rundt omkring i verden på et bestemt tidspunkt. Jo højere UV-indeks, jo mere skal du beskytte din hud. UV-indekset går fra 1- 15, hvor 1 er meget svag sol og over 10 er ekstrem stærk sollys. Du skal beskytte din hud når UV-indekset er 3 eller derover, i Danmark er det typisk mellem kl.12-15 fra april til september.
SPF
SPF står for Sun Protection Factor, og alle solcremer skal være mærket med et faktortal og virkningen skal kunne dokumenteres.
Solfaktoren finder man frem til, ved at måle hvor meget stråling der skal til for at give rødme i huden med solcremen på, i forhold til hvor meget stråling der skal til uden solcreme. Faktortallet er dog vejledende da det afhænger både af vejret, hudtypen, tidspunkt på dagen, hvor meget solcreme man har taget på osv.
Hvor meget solcreme
Hvis en solcreme skal være effektiv, skal den bruges i rigelige mængder og smøres let ind i huden cirka 20 minutter inden ophold i solen.
En undersøgelse i 2004 viste at 65% af danskerne ikke vidste hvor meget solcreme man skulle bruge, og hvis man ikke bruger nok solcreme, reduceres solcremens virkning. En SPF 16 beskytter med SPF 2 hvis er kun bruges 1/4 af den anbefalede mængde1.
For at opnå den beskyttelse solcremen lover, skal en voksen bruge 40ml solcreme til at dække kroppen. Børn skal bruge ca det halv.
En god tommelfingerregel er: En god håndfuld solcreme til én krop. Eller for de voksne: 1 teskefuld pr. arm og ben, 1 teskefuld til kroppens forside og 1 til bagsiden – samt 1 til ansigt, nakke og ører.
Hvad betyder det egentlig at en solcreme er vandfast?
Hvis en solcreme er vandfast betyder det, at den er blevet testet sådan:
Huden smøres i solcreme og hvis der efter 2 x 20 min badning er minimun 50% af solbeskyttelsen tilbage kan solcremen betegnes som vandfast. Hvis der efter 4 x 20 min badning er minimum 50% af solbeskyttelsen tilbage kan solcremen betegnes som MEGET vandfast.
Solcremers holdbarhed?
Hvis solcremer opbevares ved stuetemperatur, er holdbarheden typisk to til tre år i uåbnet tilstand, og typisk 12 måneder efter åbning. Hvis solcreme udsættes for høj varme vil produktet miste sin virkning med tiden. Hvis solcremen er blevet beskidt, skifter farve eller lugter, skal den smides ud.
Reef-safe
Nogle typer solfiltre er skadelige for koraler og derfor dukker der flere og flere koralvenlige solcremer op. Solcremerne omtales gerne som Reef Safe, Koralvenlig osv. Det betyder dog ikke at solcremerne ikke indeholder stoffer, som kan være hormonforstyrrende og allergifremkaldende.
Særlig disse 2 filtre er kendt for at være skadelige for koraller:
Ethylhexyl methoxycinnamate / octinoxate
octinoxate Benzophenone-3 / oxybenzone
Og ellers husk alle solrådene:
- Undgå solen mellem klokken 12 og 15
- Skygge, tøj og solhat er god solbeskyttelse
- Børn er særligt udsatte for sol. Børn under 1 år skal være i skygge. Større børn skal også gerne have anden primær solbeskyttelse end solcreme.
- Brug den rigtige faktor. Minimum faktor 15 i Danmark og minimum faktor 30 i lande, hvors olen er stærkere. Husk også ekstra faktor, hvis du er på/ved vandet.
- Brug en hel håndfuld solcreme, fordel det godt, og smør ind over flere omgange for at få tilstrækkelig beskyttelse.
- Husk at gensmøre jævnligt, og særligt hvis du sveder meget, bader, tørrer dig i håndklæde og andet, der får solcremen til at forsvinde
Rigtig god sommer
Klem fra Rikke og Ida
1https://www.cancer.dk/dyn/resources/File/file/2/212/1385247500/fakta_solcreme.pdf
Kilder / læs mere:
https://www.astma-allergi.dk/-/sadan-undgar-du-allergi-fra-din-solcreme?inheritRedirect=true
https://eksem.astma-allergi.dk/kontakteksem/solcreme/goderaad
https://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/kemiluppen-opdateres-med-nye-mistaenkt-hormonforstyrrende-stoffer
https://kemi.taenk.dk/gode-raad/miljoevenlig-solcreme-hvad-skal-du-kigge-efter
https://www.cancer.dk/dyn/resources/File/file/2/212/1385247500/fakta_solcreme.pdf
https://www.ecolabel.dk/da/forbruger/skoenhed-og-pleje/forstaa-forskellen-paa-fysiske-og-kemiske-filtre-i-solcreme
https://www.apoteket.dk/sundhed/boern/solcreme-til-boern
https://mst.dk/kemi/kemikalier/saerligt-for-borgere-om-kemikalier/undervisningsmaterialer/kemi-fordi/produkter/foran-spejlet/solcreme/